Naturlig ledelse

En januardag drog 200 ledere på en indre og ydre rejse i naturen for at få svar på, hvad den kan lære os om ledelse

Hvad kan naturen lære dig og mig om ledelse af fremtidens organisationer?

Sådan stod der på et af de bannere, som Videncenter for God Arbejdslyst havde hængt op i de høje fyrretræer ved Silkeborg Trailcenter, hvor udgivelsen af bogen Naturlig Ledelse – På Vej Mod Et Menneskeligt Arbejdsliv blev fejret med bål, taler og besøg i den nærliggende Vejlbo Mose.

 

Anne Weber Carlsen og Nina Orthmann-Brask fra Human by Nature var guider på turen til mosen, hvis natur er så enestående og samtidig så truet, at den er hegnet ind i flere beskyttelseszoner. Her fik de mange deltagere mulighed for et kort og intenst møde med både den ydre og deres egen indre natur, mens de reflekterede over spørgsmålet om, hvad naturen kan lære os om ledelse. 

 

Efter turen delte to af deltagerne disse oplevelser:

“Jeg havde en virkelig fin oplevelse med forbindelse til kaprifolien, der jo ikke synes af så meget, men er sej i sin stængel, tilsyneladende vokser selv her midt om vinteren og jo sætter helt unikke blomster med den mest vidunderlige duft om sommeren. Dens strategi med at samarbejde med andre om at nå op i lyset, gjorde indtryk på mig og var noget, jeg kan spejle mig i.”

 

“Jeg mødte kristtjørn på min vej. Den stod blank poleret og stikkende i det der var ved at forgå i vinteren. Gav mig refleksioner om den form for ledelse hvor man ikke er parat til at lade noget dø, give slip og lade øko systemet næres af forrådnelses processen. Hvor det er vigtigere at stå der alene som kristtjørn og være den bedste – alene. Heldigvis stod der lige ved siden af, to meget høje træer, der slyngede sig ind i hinandens grene og rakte efter lyset – sammen.” 

 

Nedenfor kan du se den rejseguide, deltagerne havde med i mosen. Sådan kan en naturoplevelse med Human by Nature forme sig, men vi designer altid vores naturprocesser, så de passer bedst muligt til formålet, til deltagerne, til de rammer der er, og til det naturen på stedet inviterer til.

 

Du kan læse mere om Human by Nature’s møder, lære- og udviklingsprocesser i naturen her.